Meteen naar de inhoud

Overige therapieën

Triggerpoint-therapie

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

Het uitstralingsgebied

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat uw therapeut een spier bij uw schouderblad behandelt, terwijl u dit in de uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

De behandeling van triggerpoints

Een manier om triggerpoints te behandelen is door middel van crosstapes. Vaak gebruik ik deze roostervormige pleisters in combinatie met een massage of een Bowen behandeling. Welke vorm wordt toegepast is altijd een keuze die we samen maken.

Afhankelijk van uw klachten zal ik de behandeling altijd aanvullen met rekoefeningen, krachtoefeningen, fysiotherapeutische technieken en advies.


Fysiotherapie

Massages

volgt.

Oefentherapie

volgt.


Meridiaan tapen

In 2002 ontwikkelde Josya Sijmonsma de methode Meridiaan Taping, een behandelvorm die is ontstaan vanuit de gedachte dat de unieke eigenschappen van elastische tape te combineren zouden moeten zijn met de principes uit de Meridiaan Therapie en de energieleer.

De Meridiaan Taping zoals ik bij Josya Sijmonsma heb geleerd, is voortgekomen uit de behandelprincipes van de “Acupressuur Massage naar Penzel”. Deze vorm van Meridiaantherapie wijkt op punten af van de klassieke acupunctuur, maar heeft zich bewezen als een waardevolle en zeer bruikbare behandelvorm en wordt vooral in Duitsland veel toegepast.

Meridiaan Taping heeft zijn waarde in de praktijk eveneens al meer dan bewezen. Het is toe te passen als zelfstandige therapievorm, maar vindt zijn waarde ook als toevoeging en ondersteuning van andere mogelijkheden uit het Medical Taping Concept en andere behandelvormen.

Wanneer wordt het toegepast?

volgt.


Wandeltherapie

volgt.

Waar is het voor?

volgt.